Pretotyping - Fake It Before you Make It
Hvad er Pretotyping
Pretotyping ikke at forveksle med prototyper. Begrebet er opfundet af google manden Alberto Savoia som blandt andet har spillet en afgørende rolle i udviklingen af flere kendte produkter bl.a. programmeringssproget JAVA og Google AdWords. Selve ordet pretotyping kommer af ordene Pretendo & Prototype, altså at ”lade som om prototype”.
Hvad er forskellen på Pretotyping og Prototyper så? En Prototype er typisk et virksomt produkt, hvor der måske ligger en masse teknologi udvikling bag og ikke mindst tid og penge. En Pretotype er derimod en hurtig afprøvning af en ide, for at se om den holder vand i den virkelige verden, og om det er en ting som evt. vil blive brugt.
Fail often BUT Fast!
Det handler om at skyde dårlige ideer ned inden der bliver brugt for mange resurser på dem. Et eksempel på Pretotype vs. Prototype kan være AnyShape vs. Klassisk 3D Print. AnyShape er et materiale som i modsætning til 3D print ikke kræver dyrt maskineri og software, og mange timer foran en computer mens der arbejdes med CAD tegninger. Selvfølgelig kan man måske være så heldig at downloade en færdig CAD tegning og låne en 3D printer.
En Pretotype udelukker ikke nødvendigvis en Prototype, en pretotype bør bare komme før. Herunder er et eksempel hvor AnyShape bliver anvendt til at lave et håndtag til en almindelig øldåse, i forbindelse med en jule workshop. Her har AnyShape nogle helt klare fordele, hvor flere af disse punkter vil kræve en stor indsats foran en computer, så som:
- Optimere dit design i forhold til et godt ergonomisk greb (Behagelig at holde om og god balance)
- Test mange forskellige modeller hurtigt efter hinanden (Fail often, but fast)
- Afprøve hvor godt et greb håndtaget har om dåsen (Kommer dåsen let af og på)
- Gør det nemt for flere personer at deltage i brainstorming
Der kan være mange flere grunde til at lave en pretotype end de ovenfor listede, men den vigtigste grund er nok at man får mulighed for, at undersøge om det nye håndtag bare kommer til, at ligge i vejen i en køkkenskuffe, eller om håndtaget faktisk vil blive anvendt.
Hvis man så kommer frem til at håndtaget er anvendeligt, kan man jo overveje at 3D scanne det, finpudse designet i et CAD program og herefter serieproducere håndtaget.
Læs mere
Har du lyst til at vide mere om Pretotyping kan vi anbefale denne video om emnet, Alberto Savoia har også skrevet en gratis PDF bog om emnet som hedder ” Pretotype It – Make sure you are building the right it before you build it right” (Den er i øvrigt blevet oversat til Dansk). Alberto Savoia's homepage.